Dogodki

 

 
TERENSKO RAZISKOVALNO DELO V PARIZU, marec 2011
 
Bil je februar, mislim da je snežilo in v plaščih smo se odpravljali na fakulteto na razgovore s profesorji. Bilo nas je okrog sedemdeset in vsi smo bili tam z isto željo, in sicer da bi bili izbrani za ekskurzijo v Pariz, kjer bi popisovali cene različnih izdelkov. Štiriindvajsetim od nas se je želja uresničila.
 
Prejeli smo elektronsko sporočilo, v katerem smo dobili navodila za pripravo projekta in se odpravili, kot radi rečemo, veselo na delo. Najprej smo morali popisati cene na slovenskem trgu. Dobili smo t. i. košarice izdelkov, ki so vsebovale  živilske izdelke, storitve in vse tja do tehničnih pripomočkov. Nekateri od nas so bili zadolženi za živila, ki so se delila na mnogo skupin, kot npr. mesni in mlečni izdelki, zelenjava, sadje, drugi s storitvami, kot so npr. kozmetične, šiviljske, idr. Prav tako smo raziskovali storitve lekarn, tehnične pripomočke (tv, vrtalnik, likalnik, bojler ipd.), razno opremo za dom, šport, prevozništvo ipd. Naše raziskovanje pa je popestrila še kakšna izmed skupin, kot je raziskovanje cen tobačnih izdelkov, oblačil in drugega.
 
Tako smo se po slovenskih trgovinah odpravili na delo. Imeli smo nekaj problemov, nekateri poslovodje našega dela niso razumeli, nekaterim šefom to pač ni bilo prav. A mi smo vztrajali pri svojem - cene so javne in smo jih tako vsi v celoti uspeli popisati.
 
In tako smo se s popisanimi papirji, z 20 kg prtljage in veliko dobre volje, odpravili z avtobusom proti Ljubljani, kjer smo na Brniku ''štartali'' na let za Pariz. Eno izmed lepših evropskih prestolnic. Ko smo stopili iz letala in se vkrcali na metro oz. pariško podzemno železnico, smo kar hitro spoznali pravi utrip Pariza. Že na začetku smo namreč spoznali gnečo, nove logistične povezave, predvsem pa velik kulturni šok. In to kar na prvo žogo. Naša namestitvena točka je bil hotel v centru Pariza, Avalon.
 

Slika1.jpg

 
 
Torej kot že rečeno smo tudi v Parizu imeli podobno nalogo kakor v Sloveniji. Popisati cene tridesetih izdelkov, v vsaj šestih različnih trgovinah. Tole pa vendarle ni bila mala malica. Pa če tukaj dodam anekdoto, ki sva jo s sošolko doživeli v trgovini: z diktafonom sva se podili po pariških trgovinah. Zapodili sva se v moška oblačila in iskali moške spodnje hlače. Torej dve dekleti, čudnega jezika v tuji državi, iščeta navadne moške spodnje hlače (pazite: ne boksarice! J) z diktafonom v roki. Potem pa sva se čudili, da naju je gospa srednjih let kar gledala in gledala.
 
 
 
 
Francozi zelo slabo govorijo angleško, trgovine so nam bile tuje, nekaterih izdelkov pa sploh niso poznali! In smo se morali nekako znajti. Tako smo nekaj izdelkov zamenjali in potem v Mariboru ponovili popis cen. Glede jezika pač ni šlo. Zato smo še zdaj zelo hvaležni tistim našim zlatim kolegom, ki so znali francosko. Tea, Eva, Rok, Daša, Špela in Doroteja, hvala vam!
 
 
 
Ker smo naše delo tako zelo pridno opravili, smo zadnji dan, to je v petek odšli še na ogled OECD, kjer smo poslušali nekaj predavanj, spoznali našega predstavnika v OECD in dobili svoje prve prave priponke. Na žalost smo jih sicer konec obiska morali vrniti, za nekaj časa pa smo jih vseeno imeli J.
 
Vmes smo nekako morali najti čas tudi za ogled Eifflovega stolpa, ki nam je najbolj ostal v spominu ravno zaradi našega skupnega obiska le-tega, tristo metrskega lepotca. Ampak, da ne bo pomote, tole smo si pogledali komaj takrat, ko je bilo vso raziskovalno delo že za nami, bi me popravili moji kolegi.
Slika2OECD.jpg

Slika3.jpg
 
 
 
In nekako tako se je naša strokovna ekskurzija zaključila. Vsak izmed nas bi lahko napisal vsaj nekaj popisanih listov vtisov, saj je vsak izmed nas pet milijonsko evropsko mesto začutil po svoje. Meni pa je pripadla naloga, da naše vtise, take skupne kot svoje zberem, na papir, in da lahko vsaj poskušam prikazati utrip našega potovanja.
 
Na koncu se v imenu skupine  zahvaljujem vsem našim mentorjem, ki so naše potovanje izpeljali tako virtuozno. Prof. dr. Davorin Kračun, doc. dr. Darja Boršič in prof. dr. Jani Bekő najlepša hvala za to novo, zanimivo in predvsem poučno izkušnjo.
 
Mojca Petek,
v imenu vseh štiriindvajsetih udeležencev strokovne primerjave cen Pariz-Slovenija.

 Poizpitna piknika 2013
Strokovna ekskurzija na Dunaj
Terensko raziskovalno delo v Parizu
Snemanje cen: Srbija, Hrvaška (oktober 2010)
Obisk Zavarovalnice KD d.d.
Druženje v kinu: "Denar nikoli ne spi"
 
(c) 2010 PIR