Dogodki

 

Strokovna ekskurzija: obisk OZN in OPEC na Dunaju, maj 2011
 
Dodiplomski in podiplomski študentke in študenti smeri Ekonomija ter profesorji g. Ovin, ga. Boršič, ga. Sruk in g. Bricelj smo se v torek, 31. maja 2011, podali na strokovno ekskurzijo na Dunaj. Naš dan se je začel zgodaj in še nekoliko zaspani smo se zbrali pred Srednjo ekonomsko šolo. Nekateri s(m)o še na veliko zehali, drugi pa so s sendvičem v roki že zajtrkovali – čakal nas je namreč dolg in avanturističen dan.
 

Picture1.jpg

 
 
Kogar še nista predramila priljubljena narodnozabavna glasba naših dveh šoferjev avtobusa in dopoldansko sonce, tistega je nedvomno zbudil pogled na kompleks Organizacije združenih narodov (OZN) ob našem prihodu na Dunaj. Stolpnica ob stolpnici in zastava zraven zastave ... Ob vstopu v kompleks smo se razdelili v tri skupine in vsaka je imela samostojni ogled aktivnosti te velike organizacije. Od blizu smo lahko začutili, kako pomembno je delo na področju spodbujanja produktivnosti, mednarodne menjave in trajnostnega razvoja v razvijajočih se državah, s čimer se ukvarjajo tamkajšnji zaposleni.
 
Po obisku Organizacije smo se podali v središče Dunaja, kjer smo imeli odmor za kosilo, počitek in nabiranje energije za preostanek dneva. Spočiti in nahranjeni smo se sprehodili do Organizacije držav izvoznic nafte (OPEC), tam pa smo se razveselili, ko so nas pogostili s sokovi in s suhim pecivom!
 
Z resnično polnimi želodci smo se nato posedli v fotelje moderne predstavitvene sobe, sledila pa je predstavitev dejavnosti OPEC-a in njene vloge v usklajevanju naftne politike. Imeli smo možnost postavljati vprašanja in izkazalo se je, da študentke in študenti EPF-a nismo kar tako – naša vprašanja so bila zanimiva in prodorna.
 
  Picture2.jpg

Picture3.jpg
 
 
 
Predstavitvi OPEC-a sta sledila voden ogled in sprehod skozi središče Dunaja. Veličasnost mesta v naših očeh je s tem dobila tudi zgodovinsko ozadje. Ogled Dunaja seveda ni popoln brez ogleda Schönbrunnske palače in njenih vrtov. Sonce in nebo sta v pozni popoldanski svetlobi dobivala oranžni pridih, mi pa smo uživali, si tam tudi nekoliko odpočili od hoje in se pripravili na vrnitev domov.
 
Z vrnitvijo v Maribor smo zaključili bogat dan, poln zanimivosti, z izletom na tuje pa smo dodatno razširili tudi našo ekonomsko razgledanost.
 
 
Mitja Perko, študent podiplomske smeri Ekonomija

 Poizpitna piknika 2013
Strokovna ekskurzija na Dunaj
Terensko raziskovalno delo v Parizu
Snemanje cen: Srbija, Hrvaška (oktober 2010)
Obisk Zavarovalnice KD d.d.
Druženje v kinu: "Denar nikoli ne spi"
 
(c) 2010 PIR