Vsa obvestila
  

Predstavljamo vam najnovejšo številko Biltena smeri Ekonomija, kjer boste našli veliko koristnih informacij in zanimivosti o življenju na smeri. ​Vabimo vas, da ga prelistate.​

  

V torek, 24.5.2016, ob 16h v Modri dvorani prirejamo še zadnjo debato v letošnjem študijskem letu. Tokrat se bomo pogovarjali o učinkih globalizacije in mednarodne trgovine na gospodarstva posameznih regij oziroma držav. Zanimalo nas bo, kdo je v procesu globalizacije pridobil največ in ali so prisotni tudi poraženci. Diskutirali bomo o trgovinskih politikah posameznih držav (ZDA, EU, Kitajska, ...) ter na podlagi tega poskušali razumeti smiselnost uporabe določenih ukrepov (subvencioniranje, dumping). Obrnili se bomo tudi v prihodnost in poskušali oceniti kakšno trgovinsko politiko lahko pričakujemo od glavnih igralcev v prihodnje. Vabljeni!

  

​V torek, 19. 4. 2016, bomo v okviru Ekonomske premišljevalnice izjemoma gostili dva strokovnjaka iz prakse:

 

- Ob 10.00 bo v P0.1 dr. Dejan Makovšek iz International Transport Forum pri OECD predstavil aktualno tematiko z naslovom: »Ekonomska upravičenost drugega tira Koper-Divača: neodvisen pogled mednarodne stroke«.
 
- Ob 16.00 bo v Modri dvorani imel predavanje dr. Uroš Vek (KBM Infond, Skupina Nove KBM) na temo »Kvantitativno sproščanje in finančni trgi«.

 

Vabljeni!
  

V okviru Ekonomske premišljevalnice bomo gostili mag. Moniko Velikonja iz Evropske komisije (Employment, Social Affairs and Inclusion DG, Evaluation & Impact Assessment Unit). Predstavila bo aktualno tematiko z naslovom: »Nastajanje pobud Evropske komisije - pogled z nepravnega vidika«. Prva letošnja Ekonomska premišljevalnica bo potekala v sredo, 30. 3. 2016, ob 16h v Modri dvorani. Vabljeni!

  

Vabljeni na novo razpravo v sklopu Ekonomske diskutirnice, ki bo na sporedu v torek, 15. 3. 2016, ob 16.00 v Modri dvorani. Tema debate bo potencialen izstop Velike Britanije iz Evropske unije.​ Podrobneje bomo spoznali vzroke za napovedan referendum ter ocenili trenutno situacijo in znana dejstva iz ekonomskega in političnega vidika. Skozi debato bomo poiskali morebitne pozitivne in negativne posledice potencialnega izstopa Velike Britanije iz EU na področju finančnih trgov in realnega gospodarstva.​

  

Lepo vabljeni na novo razpravo v sklopu Ekonomske diskutirnice, ki bo na sporedu v torek, 15. 12., ob 16.00 v Modri dvorani. Tokratna tema bo bolj ekonomsko obarvana, saj se bomo pogovarjali o trenutnem makroekonomskem položaju evroobmočja in prihodnjih izzivih ekonomske politike pri obujanju evropskega gospodarstva.

  

V torek, 3. 11. 2015. organiziramo prvo debato v novem študijskem letu z naslovom Migrantska kriza v Evropski uniji. Razpravljali bomo o trenutno najbolj pereči temi, ki je za nekaj časa potisnila v ozadje vse ostale probleme Evrope. Dobimo se ob 16.00 v Modri dvorani. Vabljeni!

  

Pred vami je nova izdaja Biltena smeri Ekonomija. Še en skupen projekt študentov in profesorjev o življenju in delu na smeri. Vabimo vas, da ga prelistate.

  

Vabimo vas k vnovičnemu sodelovanju v Ekonomski premišljevalnici. Tako bo v četrtek, 21. 05. 2015, imel ob 16.00. uri v Modri dvorani v okviru Ekonomske premišljevalnice predavanje prof. Tomáš Nepovolny z Jan Evangeliste Purkyne University na temo »Changes in Czech Macroeconomic Indicators after Currency Depreciation in 2013«.

Vljudno vabljeni!
  

Vabimo vas k vnovičnemu sodelovanju v Ekonomski premišljevalnici. Tako bo v torek, 21. 04. 2015, imel ob 16.00. uri v Modri dvorani v okviru Ekonomske premišljevalnice predavanje dr. Novak Matjaž s Fakultete za management, UP na temo »Tehnična in stroškovna učinkovitost - primer livarne«.

Vljudno vabljeni!

  

Tudi v tem študijskem letu nadaljujemo z aktivnostmi v sklopu Ekonomske premišljevalnice. Gre za serijo predavanj, primarno namenjenih študentom smeri Ekonomija. Tako bo v torek, 14. 04. 2015, imela ob 16.00. uri v Modri dvorani v okviru Ekonomske premišljevalnice predavanje dr. Mateja Matajič s Prometnega instituta Ljubljana d.o.o. na temo »Diferencirano cestninjenje na transportnem trgu v Sloveniji?«

Vljudno vabljeni!

  

V torek ponovno organiziramo debato v sklopu Ekonomske diskutirnice. Razpravljali bomo o problematiki neplačanih pripravništev ter o vseh prednostih in slabostih tovrstne oblike dela.

Tema: Z neplačanim pripravništvom do zaposlitve?
Kdaj: Torek, 31. 3. 2015 ob 16.00
Kje: Modra dvorana
  

Po krajšem izpitnem premoru se serija diskusij v okviru E.diskutirnice ponovno vrača v torek, 10. 3. 2015, ob 16.00 v S10. Tema prve debate v poletnem semestru bo povezana s padcem cen nafte in posledicami, ki jih ima ta padec cen na svetovno ekonomijo. Razpravljali bomo o vzrokih za nastale razmere, o šokih na strani ponudbe oziroma na strani povpraševanja ter o specifičnem položaju posameznih držav.

  

Na Ekonomsko-poslovni fakulteti začenjamo na smeri Ekonomija kot prvi na fakulteti z načrtovano serijo diskusij in polemičnih razprav o izbranih aktualnih ekonomskih vprašanjih, ki zadevajo naš strokovni, študijski vsakdan. Naša načrtovana srečanja so poimenovana kot E.diskutirnica.

 

Prvič se bomo tako srečali v torek, 11. 11. 2014, ob 16.00. uri v predavalnici S5 na Ekonomsko-poslovni fakulteti. Tematika debate ob našem prvem srečanju bo: Kako regulirati monopole? Nanaša na vsebinsko področje dela letošnjega Nobelovega nagrajenca za ekonomijo.

 
Znebite se torej pregovorne pasivnosti, nezainteresiranosti, povprečnosti, bognedaj strahu, in vstopite v areno verbalnih bojevnikov!

  

V torek, 13. 1. 2015, bomo organizirali še zadnjo E.diskutirnico v zimskem semestru. Tokrat se bomo osredotočili na aktualno ekonomsko in politično dogajanje v Evropski uniji. Komentirali bomo zadnje napovedi o deflaciji v evroobmočju ter morebitne ukrepe Evropske centralne banke. V diskusijo bomo vključili tudi tematiko o bližajočih se Grških parlamentarnih volitvah, ki bi lahko ponovno aktualizirale izstop Grčije iz evroobmočja. Tema zadnje debate v tem semestru je torej izredno pomembna za vse članice Evropske unije vključno s Slovenijo.

  

Vabimo vas na še zadnjo E.diskutirnico v tem koledarskem letu. V torek, 23. 12. 2014, se bomo v S5 pogovarjali o vlogi manjših gospodarstev v globalnem ekonomskem svetu in o tem kako naj majhne ekonomije sploh konkurirajo večjim gospodarskim silam ter posledično zagotavljajo dolgoročno gospodarsko rast. Pridite in delite vaše mnenje z nami, premišljenih in dobro argumentiranih stališč ni nikoli preveč.

  

V torek, 9. 12. 2014, ponovno organiziramo E.diskutirnico. Tokrat se bomo pogovarjali o minimalni plači, ukvarjali se bomo z vprašanji kot sta smiselnost obstoja minimalne plače in vpliv višine minimalne plače na zaposlenost in gospodarsko rast.

  

V torek, 25. 11. 2014, ob 16.00 se ponovno vidimo v S5 na E.diskutirnici, v okviru katere bomo razpravljali o pomenu javnih naložb pri oživitvi gospodarske rasti.

  

V petek, 14. 11. 2014, bo ob 10.00. uri v predavalnici P1.4 na Ekonomsko-poslovni fakulteti imel predavanje veleposlanik ZDA H.E. Joseph A. Mussomeli na temo »Vloga ZDA v globalnih ekonomskih odnosih«. Gre za zelo aktualno tematiko z zanimivim sogovornikom, zato vas vabimo, da se predavanja udeležite.

  
Predstavljamo vam najnovejšo izdajo Biltena študijske smeri Ekonomija, kjer boste našli veliko koristnih informacij in zanimivosti o življenju na smeri. ​​
  

Tretja Ekonomska premišljevalnica v letnem semestru bo v torek, 20. maja ob 16h, v Modri dvorani. Tokrat bo Jernej Mencinger (diplomant smeri Ekonomija) mladi raziskovalec na Fakulteti za upravo Univerze v Ljubljani predstavil temo »​Vpliv sektorskega zadolževanja na ekonomsko aktivnost«. Vabljeni!

  

Druga Ekonomska premišljevalnica v letnem semestru bo v torek, 22. aprila ob 16h. Tokrat bo dr. Nora Szikorova iz Faculty of International Relations, Department of International Economic Relations and Economic Diplomacy, University of Economics in Bratislava iz  predavala na temo »China and its impact on changing positions in the world economy«. Predavanje bo potekalo v Modri dvorani.  Vabljeni!

  

V ekonomskem sklopu alumni dogodkov za diplomante bomo na EPF gostili diplomantko smeri Ekonomija Tino Žumer iz Evropske centralne banke (Senior Economist, DG-Economics, Convergence and Competitiveness Division). Zato vas še posebej vabimo, da se nam pridružite pri njenem predavanju na temo »Makroekonomska neravnovesja v EU«. Dogodek bo potekal v ponedeljek, 14. aprila 2014, ob 16h, v predavalnici P1.5 (Razlagova 14). Nasvidenje v ponedeljek!

  

V  torek, 15. 4. 2014, bo okviru predmeta Monetarna ekonomija II predavala gostja iz Evropske centralne banke Tina Žumer (Senior Economist, DG-Economics, Convergence and Competitiveness Division). Predavanje na temo »ECB, njena vloga in naloge« se bo pričelo ob 11h v predavalnici S2. Vabljeni!

  

 V sklopu posebne serije predavanj namenjene študentom smeri Ekonomija, ki bodo ob torkih ob 16. uri v Modri dvorani, vas  8. aprila vabimo na prvo predavanje v letnem semestru , ko bo doc. dr. Stanislav Černoša (samostojni raziskovalec) predaval na temo »Razlika v proizvodni strukturi Poljske in Slovenije«. Vabljeni!

1 - 25Naprej


  
  
  
  
  
  
  
  
  
  


 
(c) 2010 PIR